Klamstvo a manipulácia

Klamstvo a manipulácia, o tých dvoch darebákoch v našich životoch sa dá písať veľmi veľa.

Klamú nás ľudia, klameme aj my seba, druhých a s manipuláciou je to rovnaké. Ľudia nám častokrát klamú, nie preto, že nás nemilujú, nevážia si nás, no prenasleduje ich strach zo zlyhania, z odmietnutia, strach že nás stratia, sklamú, rania, z pocitu hanby a podobne.
Tých faktorov je neúrekom. A my klameme samých seba, pretože sa bojíme vidieť pravdu, nemáme odvahu, a tak veľmi chceme, aby bolo dobre.
Častokrát z klamstva vyplýva manipulácia. Sme ako artisti balancujúci na lane. Nie sme zlí a ani zákerní, toto všetko v nás vyvoláva len naučená emócia strachu, ktorou trpíme všetci. No aj keď sa nám to tak nepozdáva, pri dlhšom skúmaní samých seba, prídeme na to, že je to tak, že tam hlboko máme motor na kazenie nášho života – STRACH.
Na základe tejto emócie máme myšlienky a o tých sme už písali, že to nie sú moc dobré „ kamky“ ?. Myseľ nás klame neustále. A tie jej fikcie a scenáre, čo vie vymyslieť ?. Veľmi veľa krát v poradni vysvetľujem, keď človeku jeho myseľ našepkáva (on je zlý, nehodný, život nemá zmysel.. ), prečo verí takej manipulátorke, klamárke. Nech si predstaví, keď na základe strachu zo situácie (z budúcnosti alebo pred niečím/niekým) začne s ním rozprávať myseľ, že je to ČLOVEK. Kamarátili by sme sa s klamárom, manipulátorom, s človekom, ktorý nám hovorí neustále, ako to čo robíme a po čom túžime nemôžeme dosiahnuť? NIE, určite by sme sa s takým človekom nepriatelili a nedôverovali mu.
A preto nekomunikujme a nepočúvajme našu myseľ!
Núti nás klamať, sebe i ostatným, všetko s ňou sa zdá ťažšie (že nie sme pripravení na skúšky, že nájsť si prácu je ťažké a pod.) a potom vyzeráme ako sebci, manipulátori, zbabelci, neschopní, neistí pred ľuďmi, ktorých tak veľmi milujeme.
A čo sa týka klamstva, čím viac sa snažíme neklamať, tým viac klameme. Všetko proti čomu bojujeme, nad nami vyhrá, prevalcuje nás. Bojujeme pomocou: odsudzovania samých seba a iných, neustáleho kritizovania, hnevu na seba a iných, tým ,že nám je samým zo seba zle.
Porušíme totiž zákon rovnováhy a začneme sa točiť dookola. Dokolečka utekať pred strachom, že s nami bude manipulované, že nám bude klamané. A presne týmto postojom „DÁME ZELENÚ“ tomu, aby sa to stalo.
Uvoľnime sa, hovorme pravdu ?. Neznamená to však menovať a súdiť všetko, čo vidíme a počujeme na základe mysle. Obdarme druhých aj seba, dajme ľuďom pravdu, to môžeme dať, to je to minimum, čo by nám nemalo robiť problém, to vlastní každý z nás.
Môžeme dať len to, čo máme, druhým aj sebe, to je tá pravá ľudskosť – bez viny a strachu.
Povedať čo cítime, čo si myslíme a nezvažovať či tým niečo stratíme, alebo budeme vyzerať zle a podobne. Prečo nedokážeme povedať „milujem ťa“, „ nerozumiem ti“ , „to sa mi páči/nepáči“ . Asi preto, že nevieme čo chceme a stále sa hráme so srdcami a životmi iných a aj vlastnými.
Odmeňme sa pravdou, komunikujme, otvorme sa a možno prídeme o pár ľudí. No tí nás nemilovali, dávali nám najavo len to, že sme v „kurze“, mali záujem len o našu divadelnú úlohu, kvitovali náš dopyt, nemilovali nás, nevážili si nás ako ľudskú bytosť.
Pravdu podávajme jasne, nemeňme ju za polovičnú, pretože ľudia okolo nás, naši blízki aj tak vedia, že pred nimi niečo skrývame, že sa nechceme alebo obávame vyjadriť a sú z toho smutní.
Častokrát si to, čo cítia a nevedia v sebe pomenovať, dávajú za vinu a my ich tou našou neúprimnosťou v tom nechávame (mnohokrát našou nevedomou manipuláciou). Necháme ich v tom a v podstate to platí aj naopak. Aj my vieme seba takto bravúrne zmiasť 🙂. Klamstva v sebe sa držíme, pretože sa bojíme opúšťať staré a sme presvedčení o tom, že „lepší vrabec v hrsti, ako holub na streche“. Nedovolíme, aby nás život na základe úprimnosti k samým sebe a iným odmenil.
DRŽÍM NÁM VŠETKÝM PALCE, ABY SME TO ZVLÁDLI.
Viem, že život nás v skutočnosti odmení pravou láskou, pravým priateľstvom, pravými zážitkami a skutočným záujmom o našu osobu, nie len o rolu, ktorú hráme, alebo to čo od nás ostatní potrebujú.
Budeme schopní konečne cítiť POKOJ, ISTOTU, SKUTOČNÚ RADOSŤ plynúcu z našich sŕdc.
Môžeme lietať na krídlach PRAVDY s ľahkosťou, ktorá nám tak všetkým chýba.

About the Author:

Related Posts

Sorry, the comment form is closed at this time.